Це іменники на позначення речовини: вона не підлягає рахунку, її можна лише виміряти, а потім порахувати одиниці виміру.
Речовинні іменники вживаються в однині й поділяються на такі семантичні групи:
харчові продукти: кава, чай, цукор, вершки, молоко, сир, хліб, мед, халва;
овочі, ягоди: часник, цибуля, кріп, петрушка, картопля, капуста, морква; малина, ожина, смородина;
зернові сільськогосподарські культури: жито, пшениця, ячмінь, овес, кукурудза;
корисні копалини, метали, мінерали тощо: янтар, золото, срібло, мідь, нафта, вугілля, руда, чавун, марганець;
будматеріали: цегла, цемент, пісок, глина, крейда, вапно;
медикаменти: бромгексин, спазмалгон, лібексин, етазол, сульфадимезин, супрастин;
тканини: ситець, шовк, сукно, крепдешин, байка, штапель, мадаполам, батист.
Деякі іменники з речовинним значенням, що вживаються у множині, можуть означати види чи сорти маси, речовини, матеріалу або їх велику кількість: мінеральні солі, фруктові соки, цілинні землі, ефірні масла, мінеральні води; весняні води, великі сніги, неосяжні пшениці, різнобарвні крепдешини, безмежні жита та ін.
ВПРАВИ:
1) Прочитайте слова, визначте, до яких семантичних груп вони належать. Складіть речення з цими словами:
калина, какао, ліщина, ряжанка, вовна, анальгін, йод, кварц, боксит, квасоля, булка, льон, банан, бавовна, конюшина, крейда, локшина, цукерки, часник, яблука, абрикоси, янтар, перець, велюр, агат, рубін
2) Випишіть з відповідної літератури чи газети речення, в яких речовинні іменники вживалися 6 у множині.
3) Прочитайте текст. Випишіть іменники, що позначають речовинність. Овочі є продуктами першої необхідності для людини і займають значне місце в її харчовому раціоні.
Особлива цінність і незамінність овочів полягає в тому, що вони містять у своєму складі всі поживні речовини, а найголовніше — вітаміни, яких мало або зовсім немає в інших харчових продуктах. При вживанні хліба, рису, м'яса, риби, сиру, яєць, масла _ органах травлення людини утворюються шкідливі кислоти. Для нейтралізації їх необхідно споживати овочі. При споживанні овочів організм краще засвоює хліб, масло, м'ясо та інші продукти харчування (Народний календар).
4) Назвіть одним словом предмети, речі, події, дії, особи. Зразок: дика кущова троянда — шипшина. 1. Грошова одиниця Стародавньої Русі. 2. Сорт цукерок з піджареними горіхами. 3. Дугоподібне перекриття між двома опорами. 4. Працівник архіву. 5. Людина, яка готується до наукової діяльності у вищому навчальному закладі чи науково-дослідному інституті. 6. Зуболікарський апарат для свердління зубів. 7. Рід домашнього пива. 8. Російська народна пісня про богатирів. 9. Загальний життєвий уклад. 10. Велична, прекрасна будівля, що вирізняється своєю архітектурою. 11. Підставна або етажерка для кімнатних квітів. 12. Казковий птах. 13. Кущова багаторічна трава родини злакових. 14. Пристрій з рухомою планкою для замикання. 15. Прибуття групи відпочиваючих у певний строк. 16. Невелика легка будівля для торгівлі. 17. Заготовлені продукти. 18. Заплакати від зворушення. 19. Загусле кисле молоко. 20. Маля північного оленя. 21. Морська безодня. 22. Підніжжя статуї. 23. їдке, викривальне, іноді гірке глузування. 24. Оливкове дерево. 25. Розділ ботаніки, що вивчає гриби. 26. Дисципліна, що вивчає історію карбування і грошового обігу монет. 27. Людина, що над усе ставить насолоду життям. 28. Раптова зміна в ході подій, у житті. 29. Рослина без листя і коріння, що обвиває своїм ниткоподібним стеблом інші рослини, прикріплюється до них і виснажує їх. ЗО. Водолій-трава. 31. Надмірна, підкреслена впевненість у розмові, поведінці. Перевірте відповіді, користуючись наведеними нижче словами: гривня, грильяж, арка, архіваріус, аспірант, бормашина, брага (бражка), билина, побут, палац, жардиньєрка, жар-птиця, житняк, засув, заїзд, ларьок, запаси, просльозитися, кисляк, пижик, пучина, п'єдестал, сарказм, маслина, мікологія, нумізматика, епікуреєць, перипетія, повитиця, латаття (водяна лілія), апломб
5) Перекладіть текст українською мовою.
Пусконаладочные работы по объектам социальной сферы выполняются за счет капитальных атожений, выделяемых на строительство этих объектов. Заказчик, совместно с генеральной проектной организацией и соответствующей пусконаладочной организацией, составляет взаимосогласованные графики выполнения проектно-изыскательских и пусконаладочных работ. Сметная стоимость пусконаладочных работ определяется подрядной пусконаладочной организацией на основании полученной в заданные сроки от заказчика проектно-сметной документации (Из Постановления коллегии Госстроя Украины).